Miljoenenschade bij brand Wooncentrum Soesterberg

Miljoenenschade bij brand Wooncentrum Soesterberg

 

De brand die maandagavond en een deel van de dinsdagmorgen woedde in het Wooncentrum Soesterberg op de hoek Amersfoortsestraat-Richelleweg heeft voor miljoenen schade aangericht.

In totaal werden zo’n 150 brandweerlieden uit de hele provincie Utrecht en de provincie Gelderland ingezet om de vuurzee te bestrijden. Ook de inzet van vier crashtenders van de luchthavens Schiphol en Lelystad, die ingezet worden bij vliegtuigincidenten, kon niet voorkomen dat het complex nagenoeg tot de grond toe afbrandde.

Alleen het voorstel deel waar een Kwantum-filiaal is gevestigd, kon behouden blijven. Wel is daar veel rook- en waterschade.

De oorzaak van de brand is niet bekend. Daar wordt een onderzoek naar gedaan. Wel staat vast dat de brand is begonnen in een garagebedrijf aan de Willem Stuutlaan, aan de achterzijde van het complex waar een aantal bedrijven was gevestigd.

Het garagebedrijf en de daarin gestalde auto’s ging geheel verloren en hetzelfde lot trof de kringloopwinkel Simpel, keukendepot I Kook, Leen Bakker en interieurspecialist Roobol.

De brand veroorzaakte niet alleen veel rook die zo zwart was en zo hoog opsteeg dat de kolom zelfs in Amsterdam was te zien, maar ook zo’n grote hitte dat de brand alleen aan de buitenkant van het complex kon worden geblust.

Toen op een gegeven moment het dak en muren instortten, moesten de brandweerlieden zich hals over kop terugtrekken.

UPDATE  VOLGT

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers