Werving

Korpsen zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwillige brandweermensen. Zo ook Soest en Soesterberg. Op dit moment zijn wij op zoek naar vier enthousiaste brandweervrijwilligers voor post Soest. Voor post Soesterberg zijn wij specifiek op zoek naar mensen die de dagsituatie kunnen versterken – en dus over de dag kunnen uitrukken. Geïnteresseerd? Neem vrijblijvend contact op!

Wat houdt het in?
Een brandweerman of -vrouw heeft een breed takenpakket. Naast het uitrukken voor brand, verleent u ook assistentie bij ongevallen. Bijvoorbeeld voor het openknippen van een auto of het stabiliseren van een incident met gevaarlijke stoffen. Dit kan zowel overdag als ’s nachts voorkomen. Ook kan uw hulp worden gevraagd bij grootschalige (boven)regionale incidenten.
Als vrijwillige manschap oefent u wekelijks één avond op de kazerne of op locatie, zodat u deze brandweertaken goed beheerst. Naast de oefenavonden volgt u ook een basisopleiding voor manschap. Deze opleiding duurt anderhalf jaar. Na afronding van de basisopleiding is er de mogelijkheid om specialistische opleidingen te volgen, zoals die voor brandweerchauffeur, bevelvoerder of instructeur.

Selectieproces
Allereerst zal er een algemeen gesprek gevoerd worden waarin al uw vragen beantwoord worden en waarin wij uiteraard een goed beeld van u proberen te krijgen. Hierna volgt een psychologische keuring bij een erkend instituut waarin uw sterke en zwakke kanten in kaart gebracht worden. Vervolgens wordt u fysiek gekeurd op basis van een tiental veelvoorkomende brandweergerelateerde inspanningen. Wanneer de selectiecriteria met goed gevolg wordt doorlopen kan normaal gesproken op korte termijn begonnen worden met de brandweeropleiding. In het algemeen kan worden gezegd dat een ‘gemiddeld’ persoon de testen met goed gevolg kan afronden.

Hoe kan ik mij aanmelden?
Kom gerust langs voor een vrijblijvend gesprek. U kunt contact opnemen met de postcommandant van beide posten via het contactformulier op deze website. Laat uw e-mail adres of telefoonnummer achter en een vermelding van de post (Soest of Soesterberg) en wij komen graag spoedig met u in contact!

Tot slot: goed om te weten

  • U bent per week ca. 4 uur bezig met oefenen en opleiden.
  • Er bestaat een ruime vergoeding voor gemaakte uren.
  • U wordt op dezelfde manier als de beroepsbrandweer opgeleid.
  • U wordt ondersteund en begeleid in uw opleiding.
  • U dient minimaal 18 jaar te zijn.
  • Een ‘gemiddeld’ persoon kan de selectie uitstekend doorlopen.
  • De brandweeractiviteiten zijn doorgaans goed naast baan/studie en familie te plannen.