Politiebureau oefenobject brandweer

Politiebureau oefenobject brandweer

Geen brand of een andere oorzaak die een dringende hulpverlening noodzakelijk maakte, maar een oefening met de nieuwe ladderwagen zaterdagmorgen bij het politiebureau aan het Dalplein. Het was de laatste mogelijkheid, want het bureau wordt binnenkort tegelijk met sporthal Beukendal afgebroken om woningbouw mogelijk te maken. Bij de oefening werd ook het gemeentehuis betrokken.

De sloop betekent niet alleen dat het hoofdbureau van politie uit Soest verdwijnt ten gunste van de locatie Baarn, maar ook dat de brandweer op zoek moet naar een nieuwe nevenpost. Die is sinds 28 november 2015 in een deel van het politiebureau ondergebracht. Dit was volgens oud-postcommandant Harrie Tolboom ,,de ideale plek.” Die verdwijnt dus nu. Met ingang van 12 februari rukt de brandweer uit vanaf de nieuwe locatie die eerder al in gebruik was, een hal van een bedrijf aan de Nijverheidsweg.

De in de kazerne aan de Lange Brinkweg gestalde ladderwagen waarmee zaterdag werd geoefend, vervangt binnenkort de hoogwerker als redvoertuig. Brandweer Soest heeft deze sinds 2008 vijftien jaar ingezet bij verschillende klussen op hoogte, variërend van brandbestrijding tot het assisteren bij stormschade, het redden van dieren en het afhijsen van patiënten uit woningen in samenwerking met ambulancepersoneel.

Dankzij de hoogwerker konden klussen op hoogte worden uitgevoerd zonder dat er een ladder gebruikt werd. Dit was te danken aan de telescopisch uitschuifbare arm met een scharnierend deel en een platform of korf aan het einde. Van daaruit konden de  werkzaamheden verricht worden.

De nieuwe ladderwagen is een combinatie van beide. Hij beschikt over een uitschuifbare ladder, maar ook over een scharnierende arm met aan het eind de korf of bak. De oefening bij het politiebureau was opgezet om chauffeurs en bedieners vertrouwd te maken met de technische veranderingen ten opzichte van de hoogwerker. Het was zo’n beetje de laatste mogelijkheid, want het bureau inclusief de  brandweernevenpost gaat binnenkort tegen de vlakte.

Foto’s Arco Harmans

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers