Orlando-gebouw nu doelwit brandweer

Orlando-gebouw nu doelwit brandweer

Het was maandagavond geen oefening zoals andere, want het was extra opletten voor de brandweerlieden in gebouw Orlando. Door de vernielingen die er sinds de leegstand van het gebouw zijn aangericht bij de vele inbraken lag overal glas en rommel en waren ruiten ingeslagen. Daartussen moest de brandweer z’n weg zien te vinden naar de brandhaard en de vijf krakers die nog in het gebouw waren achtergebleven.

Zij hadden na het ontdekken van de brand de benen genomen en waren in verschillende vertrekken terechtgekomen. Daar raakten ze door de rook bevangen, zodat ze niet meer op tijd weg konden komen en om hulp konden roepen. Was het voor de brandweer al moeilijk om hen te lokaliseren, ook het door de gangen en via trappen naar buiten brengen was geen eenvoudige klus. Eén slachtoffer moest zelfs met de hoogwerker in veiligheid worden gebracht.

Uiteindelijk konden alle krakers worden gered. Dat gold niet voor het enige slachtoffer, een kraai. De dierenambulance hoefde niet voor de vogel te worden ingeschakeld, de vogel was al dood, zo stelden de ornithologen van de brandweer vast.

Op de melding van een gebouwbrand rukten drie tankautospuiten en de hoogwerker uit naar het Orlando-gebouw, voorheen de Kardinaal Alfrink mavo (1978-1994)  aan de Di Lassostraat. Waar het vuur woedde was bij aankomst goed te zien, maar om er te komen moest een flinke wandeling door het gebouw met z’n vele vertrekken worden gemaakt. Bovendien maakte de dichte rook het noodzakelijk dat de brandbestrijders ademluchtapparatuur moesten dragen om het vuur te kunnen  bereiken en te bestrijden.  Daarvoor werden vijf stralen ingezet en per straal negentig meter slang worden uitgerold.

Het scenario was dat in het door krakers bezette gebouw brand was uitgebroken in de keuken. De hoge vlammen waren via het plafond doorgeslagen naar de verdieping. Het was een doolhof aan vertrekken waarin de brandweerlieden de weg moesten zien te vinden. De eerste ploeg richtte zich op het zoeken naar de vermiste krakers, de andere op het bereiken van de ruimte waar de brand woedde.

Na een uur kon het sein ,brand meester’ worden gegeven. Toen kon de brandweer het zeer gehavende interieur verlaten van het gebouw waarin in de loop van ruim 25 jaar tal van verenigingen en instellingen onderdak hebben gevonden. Daaebij waren kaarsenmakerij De Punt, textielatelier  PastZo, welzijnsstichting Balans, Volksuniversiteit, buitenschoolse opvang en Eemfors. Zij moesten vertrekken toen het gebouw werd verkocht om plaats te maken voor een complex seniorenwoningen. De sportzaal van het Orlando-gebouw is nog tot de zomer van 2020 in gebruik gebleven.

Sinds het gebouw leeg staat is het doelwit van de jeugd die er meer dan eens heeft ingebroken en grote schade aan het interieur heeft veroorzaakt. Toiletpotten, meubilair, zelfs de ruiten van gewapend glas zijn totaal vernield. Eigenaar Cocon Wonen voor seniorenhuisvesting heeft voor het gebouw nog geen sloopvergunning aangevraagd.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers