Weinig rust voor brandweer: vier uitrukken

Weinig rust voor brandweer: vier uitrukken

Het was woensdag een drukke dag voor de brandweer met vier uitrukken. De eerste betrof een containerbrand, de tweede een haagbrand, de derde een rietbrand en de laatste een hulpverlening in Baarn.

Omstreeks 08:55 uur kwam de eerste melding binnen. Het betrof een containerbrand op de Weegbreestraat. De inhoud van de gesloten container, voornamelijk huisafval, was door onbekende oorzaak in brand geraakt. Door het brandende afval met behulp van een kraan in een door een bedrijf aangeleverde open container over te hevelen, kon de brandweer het vuur blussen.

De tweede uitruk was om 14:25 uur naar de Kerkstraat. Daar was bij het wegbranden van onkruid afscheidingsbeplanting in brand geraakt. Een bezoeker slaagde erin met een tuinslang het vuur te doven voordat de brandweer aankwam. Deze kon zich beperken tot een nacontrole met de warmtebeeldcamera. Die gaf geen hotspots meer aan.

De brandweer wijst extra op het gevaar van het wegbranden van onkruid, vooral in de omgeving van brandbaar materiaal, zoals tuinafscheiding en beplanting.

Een brand die een langere inzet vergde was die aan de A.P. Hilhorstweg. Om 16:25 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een rietafvalbrand in een weiland. Die was vermoedelijk door broei ontstaan.

Omdat de grond te drassig was, verzocht de eigenaar de brandweer om van afstand te blussen om schade aan het weiland te voorkomen. Er werden twee extra wagens ingezet om een constante wateraanvoer vanaf de ondergrondse brandkraan op de Weideweg te garanderen voor de vijf stralen die ingezet werden. De brand veroorzaakte een flinke rookontwikkeling. Om 19:00 uur kon de brandweer inrukken.

De volgende morgen bleek dat er opnieuw sprake was van broei in de afvalberg. Dat betekende dus opnieuw een uitruk. Om een grotere zekerheid te krijgen dat de broei onder controle was, werden ook landbouwvoertuigen ingezet om de afvalberg uit elkaar te halen en vervolgen  extra nat te maken.

Voor de laatste uitruk van de woensdag ging de brandweer ’s avonds naar Baarn. Daar was om 19:50 uur de inzet van de hoogwerker gevraagd om een dier van hoogte te redden.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers