Uitslaande brand verwoest tuinhuis

Uitslaande brand verwoest tuinhuis

Een felle uitslaande brand heeft vrijdagavond op het volkstuinencomplex De Uitwijk aan de Molenstraat een tuinhuisje voor opslag volledig in de as gelegd. Twee bouwsels ernaast werden dermate aangetast dat ze waarschijnlijk gesloopt moeten worden.

Mede aan de hand van camerabeelden stelt de politie een onderzoek in om mogelijk te kunnen achterhalen of er sprake is geweest van brandstichting. Er is geen elektriciteit en ook geen gas op het complex. Daarom bestaat het sterke vermoeden dat er opzet in het spel is.

Omdat er steeds meer meldingen binnenkwamen, werd besloten een tweede bluswagen te alarmeren. Toen diende zich het probleem van de waterwinning aan. Daarom werd ook de watercontainerwagen ingezet om van een constante wateraanvoer verzekerd te zijn. Brandweer Baarn werd gealarmeerd voor eventuele assistentie, maar deze kon onverrichter zake terug naar de kazerne.

Toen de brandweer aankwam stond het houten tuinhuis al volledig in brand. Met één straal werd het vuur van afstand bestreden in verband met de aanwezigheid van gasflessen. De brandweer kon voorkomen dat deze ontploften. Na twee uur uur kon de brandweer inrukken.

Het is niet de eerste keer dat brand heeft gewoed op het complex. Destijds was dat voor het bestuur van de volkstuinvereniging aanleiding om het gemeentebestuur te vragen om het complex beter te beveiligen. De gemeente reageerde met de mededeling dat beveiliging de verantwoordelijkheid van de vereniging zelf is.

,Gezien het feit dat de overeenkomst tussen de gemeente Soest en de volkstuinvereniging enkel over de grond gaat en niet over de bouwwerken die erop worden geplaatst, is de Volkstuinvereniging verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen ter voorkoming van brand. De gemeente Soest heeft dan ook niet het initiatief genomen maatregelen te treffen’, aldus het college destijds in een brief aan de gemeenteraad.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers