Uitslaande brand in pand dagbesteding Amerpoort

Uitslaande brand in pand dagbesteding Amerpoort

Een uitslaande brand heeft zaterdagnacht een deel van het pand Keramiek en Cadeau van de dagbesteding van Amerpoort voor jongeren en volwassenen met een lichte tot matige verstandelijke beperking aan de Nieuweweg zwaar beschadigd en onbruikbaar gemaakt

Vooral de aanbouw van het winkelpand waar de brand uitbrak werd zwaar getroffen. De aanbouw staat in open verbinding met de winkel die daardoor ook grote schade opliep, vooral ook door de hitte. De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar de bovenwoning. Wel was ook daar veel rook- en roetschade, waardoor de bewoner die na het ontdekken van de brand tijdig buiten kon komen, niet terug kon.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. In het gedeelte waar de brand woedde stond apparatuur voor het in opdracht van bedrijven produceren van keramiek zoals schaaltjes, hangertjes en decoraties voor in huis, en voor de verkoop in de winkel op deze dagbestedingslocatie. Het is mogelijk dat hier de oorzaak gezocht moet worden, maar kortsluiting in de meterkast wordt ook niet uitgesloten. Het team Brandonderzoek is ingeschakeld om hiernaar onderzoek te doen.

De alarmcentrale kreeg om 01:20 uur meerdere meldingen van de brand. Bij aankomst van de brandweer met twee bluswagens en de hoogwerker sloegen de vlammen al hoog uit het dak. De brandweer had aanvankelijk moeite om de brandhaard te bereiken en moest daarvoor met geweld een deur van de aanbouw verwijderen. Daarna kon het vuur van verschillende kanten met twee stralen worden aangevallen. Vanaf de hoogwerker werd de locatie van voldoende licht voorzien en konden aanwijzingen worden gegeven over de ontwikkeling van de brand.

Het duurde geruime tijd voordat de brandweer het sein brand meester kon geven. Weliswaar waren de vlammen bedwongen, maar toen moest nog een deel van het dak open worden gezaagd om er zeker van te zijn dat ook daar het vuur uit was en er zich geen resten bevonden..

De brand ging met een flinke rookontwikkeling gepaard. Een medewerker van de Stichting Salvage zorgde voor eerste hulp aan de gedupeerden. Ruim vier uur na de melding was de brandweer om 05:30 terug in de kazerne. Ondanks het nachtelijk tijdstip waren er veel belangstellenden op de been.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers