Realistischer oefenen kan bijna niet

Realistischer oefenen kan bijna niet

Hoe gevaarlijk joyriden is, hebben inzittenden van twee auto’s maandagavond ervaren. Ze raakten allebei betrokken bij een ernstig ongeluk op een braakliggend terrein aan de Koningsweg. Een auto vloog in brand, de andere raakte bekneld onder een container toen deze door een vrachtwagen werd gelost. De drie inzittenden raakten ernstig gewond.

Een melding als deze zou zo maar bij de 112-alarmcentrale binnen kunnen komen. Zo’n gecompliceerd ongeluk als dit is immers niet denkbeeldig. Min of meer gelijksoortige ongelukken zijn zowel op de openbare weg als op crossbanen gebeurd. Maandagavond was het echter geen realiteit, maar betrof het een brandweeroefening.

Deze speelde zich af op het voormalige TBS-terrein. Brandweer Soest had de oefening uitgezet. Het korps van Baarn werd ingezet toen dit om assistentie werd gevraagd. Omdat er slachtoffers waren, was ook de ambulance aanwezig. Deze gaf aanwijzingen voor het zo stabiel mogelijk bevrijden van de slachtoffers.

Het scenario was dat twee groepjes jongeren aan ’t joyriden waren op de Koningsweg. Ze besloten verder te stunten op het verlaten terrein op de hoek met de Belvédèreweg. Ze reden daar enkele rondjes toen een van de bestuurders plotseling rook en vlammen onder de motorkap vandaan zag komen. Hij en de andere inzittenden konden op tijd uit de auto komen en bleven ongedeerd.

Anders was het met de bestuurder en de twee passagiers van de andere auto. De bestuurder hiervan had vooral oog voor de brandende auto. Daardoor had hij niet in de gaten dat voor hem een vrachtauto een container aan ’t lossen was. De personenauto schoof onder de bak waardoor de inzittenden bekneld kwamen te zitten.

Voorbijgangers hadden inmiddels de brandweer gealarmeerd voor een autobrand. Zij hadden nog niet gezien dat de tweede auto ook verongelukt was. Dat kreeg de dienstdoende brandweerploeg onderweg door. Vlak voor aankomst meldde de chauffeur van de vrachtwagen dat er bovendien slachtoffers bekneld zaten. Daarom werd brandweer Baarn ter assistentie gevraagd. Met hulp van de Soester collega’s stabileerde Baarn de container die de voorzijde van de personenauto in elkaar drukte. Het was aanvankelijk de bedoeling om de container te liften, maar dit bleek te riskant. Daarom besloot men eerst twee portieren te verwijderen en daarna de bodemplaat van de beknelde auto te laten zakken. Daardoor kwam de auto vrij en konden de slachtoffers worden bevrijd.

Daarmee kwam een eind aan de gecombineerde oefening. Deze had een tweeledig doel: het bestrijden van een brand en het redden van slachtoffers van een auto-ongeluk. Daarbij was het uiteraard van belang dat de leidinggevenden van brandweer en ambulance samen overlegden wat de juiste tactiek zou zijn en hoe de gewonden zo veilig en snel mogelijk bevrijd zouden kunnen worden.

Het was na lange tijd weer een realistische oefening. Door corona kon er maanden niet geoefend worden. Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen is dit weer op kleine schaal op eigen terrein mogelijk. Dit was sinds het invoeren van de coronamaatregelen de eerste grote oefening.

Na afloop in de evaluatie was oefenleider Dennis Kempers tevreden over het verloop van de oefening. Dat gold ook voor commandant Martijn Steman. ,,Misschien dat deze oefening zoveel belangstelling heeft gewekt bij mensen dat zij overwegen om ook bij de brandweer te gaan. Ze zijn welkom, want we willen een zo sterk mogelijk korps van vrijwilligers.”

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers