Onderzoek naar oorzaak binnenbrand Délifrance

Onderzoek naar oorzaak binnenbrand Délifrance

Een hevige binnenbrand heeft dinsdagavond grote schade aangericht aan het interieur van kwalitaria Délifrance aan de Zuidpromenade in winkelcentrum Soest-Zuid. Omdat de oorzaak onduidelijk is, doen het team brandonderzoek en de politie daar onderzoek naar door het maken van een reconstructie. Mogelijk dat een technisch defect aan een van de in het pand gestalde bezorgscooters de brand heeft veroorzaakt, maar er kan ook sprake van zijn geweest dat er een brandend voorwerp naar binnen is gegooid, bijvoorbeeld vuurwerk. De valt af te leiden uit het feit dat er in een ruit een gat zat en dat er ook een brandje was geweest op buitenmeubilair.

Bij de brand raakte een brandweervrouw gewond. Zij probeerde te voorkomen dat ze door vallend glas werd geraakt door dit in een reflex op te vangen. Het sneed echter dwars door haar handschoen heen, waardoor ze letsel aan de hand opliep. Zij werd voor behandeling van de snijwonden met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

De brandweer rukte met groot materieel uit. Het korps Soest kreeg assistentie van de collega’s uit Amersfoort om het vuur met behulp van twee stralen te bestrijden. De brand ging met een flinke rookontwikkeling gepaard, zodat de brandweerlieden alleen met ademluchtapparatuur konden werken. De hoogwerker werd ingezet omdat er veel rookontwikkeling was in de nok. Dat was ook het geval in de aangrenzende winkels. De brandweer besloot die niet te openen omdat er dan veel gesloopt zou moeten worden terwijl er toch geen sprake meer was van branduitbreiding. Dat bleek uit het weghalen van een klein gedeelte van de onderzijde van het schuin aflopende dak waaraan te zien was dat er niets was ingebrand. Bovendien gaf de warmtebeeldcamera aan dat de hitte onder het dak binnen aanvaardbare grenzen bleef.

Nadat de brandweer zich door het forceren van de entree toegang had verschaft, werden eerst de twee brandende scooters naar buiten gehaald. Die hadden zoveel schade dat ze total-loss waren. Nadat de brand onder controle was, vergde het nablussen en het ventileren nog geruime tijd. De Stichting Salvage die optreedt namens de brandverzekering werd ingeschakeld om de situatie te stabiliseren en de gedupeerde eigenaar bij te staan.

De brand trok veel belangstelling van winkelend publiek. De politie zette de omgeving ruim af om de brandweer alle ruimte te geven. Dat was ook mogelijk doordat het gedeelte van de Soesterbergsestraat tussen de Korte Ossendam en Plein van Zuid voor het verkeer werd afgesloten. Vooral het busverkeer ondervond hier hinder van.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers