Nieuwe ladderwagen voor brandweer Soest

Nieuwe ladderwagen voor brandweer Soest

Sinds de brandweer zestig jaar geleden de beschikking kreeg over de eerste ladderwagen, zijn er drie in dienst geweest. Nu is de vierde in de rij aan de beurt ter vervanging van de hoogwerker. De ladder van het eerste redvoertuig, dat in 1963 werd aangeschaft in verband met de toenemende hoogbouw in de gemeente, bereikte een hoogte van 30 meter.

Deze GMC werd in 1982 vervangen door een Magirus. Deze had een ladder die, net als alle volgende, 32 meter uitgeschoven kon worden. Hij maakte in 2008 plaats voor de hoogwerker, een voertuig met een knikarm in plaats van een ladder.

De nieuwste aanwinst van het merk Magirus is niet alleen wendbaarder, er is ook tijdwinst te behalen door de kortere opzettijd. Bovendien kan de ladder sneller worden uitgeschoven. Overigens heeft ook deze een telescopische knikarm.

Ook niet te onderschatten is het voordeel van de variabele stempelbesturing. Deze  maakt het mogelijk om automatisch om te schakelen naar het grootst mogelijke bereik. Doordat de vier stempels variabel en apart te bedienen zijn, kan de stempelvoet optimaal worden aangepast aan de beschikbare ruimte.

Een verschil met z’n voorganger is dat de Magirus een vaste redkorf heeft. Bij een evacuatie op hoogte kan de brancard niet zoals bij de hoogwerker op de vloer van de redkorf naar beneden worden gehaald, maar moet deze op de korf zelf worden bevestigd.

Net bij de voorgaande auto’s moeten de chauffeur en bedieners van de nieuwe ladderwagen een speciale opleiding volgen. Als deze afgerond is, kan de nieuwe ladderwagen begin februari uitrukgereed staan.

Foto’s Arco Harmans en Eempers

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers