Koeien gered uit mestput

Koeien gered uit mestput

De brandweer van Soesterberg heeft woensdagmiddag logistieke bijstand verleend aan de de collega’s van Maarn, Nieuwegein, Benschop  en de veereddingsploeg van Achterveld  Zij waren opgeroepen na een explosie. in een koeienstal. Het gevolg hiervan was dat een rooster instortte. De negentien koeien die erop stonden vielen daardoor in de mestput. Alle dieren konden worden gered. Enkele via een door de brandweer aangelegde trap van strobalen, andere met behulp van een takel.

De explosie was volgens de brandweer ontstaan door een ophoping van mestgassen. Normaal is ventilatie voldoende om een te hoge concentratie te voorkomen, maar blijkbaar was die in dit geval onvoldoende. De brandweer, de boer en zijn medewerkers konden niet direct aan het redden van de dieren beginnen omdat eerst de ,explosiewaarde’ omlaag moest worden gebracht.

Toen die eenmaal voldoende was gezakt, konden de koeien uit de kelder worden gehaald. Enkele dieren hadden bij de val verwondingen opgelopen. Ze werden behandeld door een dierenarts. Na een langdurige inzet konden zowel de dieren als hun redders worden schoongespoten en bijkomen van de inspanningen.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers