Jubileumboeken cadeau van Brandweer Soest (Duitsland)

Jubileumboeken cadeau van Brandweer Soest (Duitsland)

Hoeveel Soesters zullen sinds de eerste sportuitwisseling in 1952 met het gelijknamige Soest in Duitsland die stad hebben bezocht. Bij hen heeft zich nu ook oud-Soester Henk Valkenet gevoegd die sinds 1965 in Nieuwegein woont. Toen hij hoorde dat de ouderenbond waarvan hij lid is een reis naar Stadt Soest zou maken, was hij van de partij.

Hij wilde de gelegenheid aangrijpen om daar ook een kijkje te nemen bij de brandweer. Als ,binnenkomertje’ had hij het boek ,Van handpomp tot haakarm’ meegenomen. Dit werd destijds uitgegeven bij het 75-jarig bestaan van de Vereniging Vrijwillige Brandweer van Soest. Tien jaar later volgde het boek ,Van haakarm tot hoogwerker’ en dit jaar bij het 100-jarig bestaan ,Van brandemmer tot waterkanon.’

Namens het Duitse korps nam Reinhard Manske onder dankzegging ,Van handpomp tot haakarm’ in ontvangst. Op zijn beurt gaf hij Valkenet twee boeken mee, over het 125- en 150-jarig bestaan van het korps, bestemd voor het 100-jarige korps in Nederland. Dinsdagavond kwam Valkenet ze in de kazerne aan de Lange Brinkweg aanbieden aan interim-voorzitter Edgar van Wijk.

Dat ,,tot mijn grote verbazing” zijn opa Driekus Valkenet volgens gemeentelijke archiefstukken  werkmeester was bij wat toen nauwelijks een georganiseerde brandweer kon worden genoemd, daar kwam Valkenet pas later achter. Zijn interesse voor de brandweer was toen al gewekt. Zijn broer nam hem een keer mee naar een modelbeurs in Houten. Daar kocht hij z’n eerste brandweerauto. Dat zijn er inmiddels bijna duizend…..

Met dank ook aan de leerlingen van de basisschool waaraan hij van 1974 tot 2017 les gaf. Ze wisten van zijn hobby, dus als hij jarig was, regelden ze autootjes en nog veel meer op brandweergebied. Bij zijn afscheid zelfs een crashtender van de vliegbasis Soesterberg  als taxi naar school.

Samen met medereiziger Jaap Kuper, ,,een volledige outsider” zoals hij zichzelf noemt, werd hij uitgenodigd voor een rondleiding door de kazerne aan de Florianwege. Ze  kregen van Manske uitgebreid uitleg over de blus- en reddingvoertuigen en al het andere materieel waarover de Freiwillige Feuerwehr van Soest de beschikking heeft. Het bezoek aan de kazerne aan de Lange Brinkweg werd ook afgesloten met een rondleiding, waarbij Van Wijk uitleg gaf.

© Copyright Jan van Steendelaar – Eempers