Jan – 20 jaar brandweer Soest

Jan – 20 jaar brandweer Soest

Maandag 1 juli 2004 was Jan 20 jaar in dienst bij brandweer Soest. Jan heeft in die periode alle functies binnen de post wel gedaan. Na gestart te zijn met de opleiding mocht na 1 jaar al mee als manschap op de ladderwagen. Na zijn opleiding tot volwaardig manschap op de TS is Jan chauffeur geworden. Daarna is hij ook kerninstructeur van de chauffeurs en bevelvoerder geworden.

Van de eerste uitrukken weet hij zich vooral de liftopsluitingen te herinneren. Leuk weetje wat Jan ons wist te vertellen is dat destijds sprake was van een piketploeg en een dienstdoende ploeg. De piketploeg bestond uit de bevelvoerder, de chauffeur, de 4e manschap en de manschap van het red-voertuig, en rukte uit voor eenvoudige situaties, zoals een liftopsluiting. Samen met de manschappen 1, 2 en 3 vormden zij de dienstdoende ploeg voor de normale uitrukken bij brand. Zo zie je maar dat er in 20 jaar heel wat veranderd is bij de brandweer.

Ook heeft Jan het decentraal uitrukken nog meegemaakt. Dat betekende voor de manschappen dat je vanaf je eigen woning, met je brandweerpak in de auto, naar het incident toe ging. Ter plekke moest je je snel omkleden en de inzet draaien. Jan had als chauffeur de beschikking over een dienstvoertuig om tijdens een incident met toeters en bellen naar de kazerne te rijden en daar het uitrukvoertuig op te halen.
Er zijn diverse uitrukken/incidenten die Jan bijgebleven zijn. Zoals bijvoorbeeld dat vlak voor de uitvaart van Ries er op dat moment een PAC (automatisch) brandalarm bij de zus/familie van Ries afging. Hoe bestaat het!

Verder is de brand op de Oranjeparkflat hem bijgebleven. Opvallend daarbij was de rust in het voertuig. De eerste ploeg startte met een offensieve inzet buiten, gevolgd door een defensieve inzet binnen met onze oud collega Jeffrey als bevelvoerder. Jan was bevelvoerder van het 2e voertuig en zij voerden een offensieve buiteninzet, gevolgd door een offensieve binneninzet waarbij ze met handladders naar binnen zijn gegaan via de buitenzijde, om zo de deur in de gang dicht te houden om de rookverspreiding door de gangen/vluchtwegen te voorkomen. Helaas is bij deze brand een slachtoffer gevallen. Ook de een lijkvinding op de Rubenslaan is hem bijgebleven. Dit was een minder leuke ervaring, omdat de omstanders alles wilden zien. Helaas heeft Jan ook nog diverse treinspringers meegemaakt.

Van kleins af aan wilde Jan al bij de brandweer, het was zijn jongensdroom. Hij heeft eerst geprobeerd om lid te worden van de Jeugdbrandweer, maar daarvoor woonde hij te ver weg. Jan bleef echter volhouden en vanaf het moment dat het kon zat hij bij de brandweer! Inmiddels is Jan getrouwd en heeft hij twee kinderen. Wie weet of deze kinderen in de toekomst Jan achterna zullen gaan. Als ze net zo’n brandweerhart hebben als Jan hebben, dan komt dat vast goed!

Jan, bedankt voor 20 jaar inzet voor brandweer Soest. Op naar de 25 (of 30/40/…) jaar!!