Brandweer verwacht ,heel Soesterberg’ op open dag

Brandweer verwacht ,heel Soesterberg’ op open dag

Op zaterdag 21 oktober, tussen 12:00 en 16:00 uur, staan de deuren van de brandweerpost aan de Koppenlaan open om jong en oud te ontmoeten. Het biedt de inwoners van Soesterberg en Soest de kans om een kijkje achter de schermen te nemen en te zien wat er achter de grote roldeuren schuil gaat.

In 2020 is het onderkomen van de dit jaar 100-jarige brandweer Soesterberg intern verbouwd. Het idee was destijds om de inwoners na de verbouwing uit te nodigen om het resultaat te komen bekijken. Corona maakte dit echter onmogelijk. Nu brandweer Soesterberg dit jaar 100 jaar bestaat is dit een passende gelegenheid om alsnog de brandweerpost te laten zien.

Tijdens dit open huis is er gelegenheid om het nieuwste voertuig van buiten en binnen te bekijken en te ervaren en om kennis te maken met de nieuwste technologieën en met de apparatuur die aanwezig is op het voertuig. De vrijwilligers van de post Soesterberg zijn aanwezig om jong en oud tekst en uitleg te geven en is er een fotoserie te zien van de verbouwing.

De Vereniging Vrijwillige Brandweer van Soesterberg werd officieel opgericht op 13 december 1923. Een kazerne of iets wat daarvoor door kon gaan, was er niet. In die tijd had men voor de opslag van slangen, de paardenkar, spuit, zeilen, schoppen e.d. de beschikking over een kleine loods die achter tegen de Openbare School op de hoek Rademakerstraat/Verlengde Schoolweg (nu Prof. Lorentzlaan) was gebouwd.

Het eerste officiële onderkomen werd in 1934 in gebruik genomen. Op de plaats van de huidige kazerne, werd een gebouw met plat dak aan de Luitenant Koppenlaan overgenomen van de autoreparatiewerkplaats ‘Service-Garage’ die daar was gevestigd.

De huidige kazerne aan de Koppenlaan werd op 21 november 1973 na een grondige verbouwing en de uitbreiding met een etage officieel in gebruik gesteld door de toenmalige burgemeester mr. Joke Corver-van Haaften. In 2020 werd de kazerne intern verbouwd. Het resultaat daarvan kunnen belangstellenden op 21  oktober komen bekijken.

De naaste omwonenden konden als eersten een kijkje komen nemen, maar de  bezichtiging door andere belangstellende inwoners moest door corona worden uitgesteld. Nu kunnen zij alsnog het resultaat van de verbouwing op 21 oktober komen bekijken.

De brandweer rekent op een grote belangstelling, vooral ook van de nieuwe inwoners van Soesterberg. De vrijwilligers hopen bezoekers zo enthousiast te maken voor het brandweervak dat zij zich voor de opleiding aanmelden. Het korps is op zoek naar minimaal twee vrijwilligers. Wie na het bezoek de opleiding wil gaan volgen en daarna als vrijwillig brandweerman/vrouw aan de slag wil gaan, kan contact opnemen met nummer  088 8784057 of via de mail m.steman@vru

 

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers