Brandweer gebruikt zout bij schoorsteenbrand

Brandweer gebruikt zout bij schoorsteenbrand

Zout was het middel dat de brandweer zondagmiddag gebruikte om een schoorsteenbrand bij een woning aan de Koninginnelaan te blussen, meer specifiek om de temperatuur naar beneden te krijgen. Omdat zout niet standaard op een bluswagen zit, heeft een zoon van de eigenaar een paar pakken in een supermarkt gehaald.

Het ongebruikelijke ,blusmiddel’ was nodig  aangezien het vegen van de schoorsteen niet goed lukte. Oorzaak daarvan waren de vertakkingen in de pijp. Daardoor kon de ramoneur niet overal komen, ook niet op de belangrijkste plek: waar het meeste aangekoekte vuil zat. De schoorsteenveger die nog in november was geweest, kon daar blijkbaar ook niet bijkomen. Daardoor is het blijven zitten.

Door vonken in de open haard en meer rook uit de schoorsteen dan gebruikelijk besloten de bewoners de brandweer in te schakelen. Die moest de hoogwerker inzetten, waardoor het doorgaande verkeer op de Koninginnelaan tweeënhalf uur was gestremd.

Behalve de werkzaamheden op het dak heeft de brandweer binnen enig sloopwerk verricht om er zeker van te zijn dat er geen sprake was van achtergebleven vuur. Pas nadat de temperatuur naar een aanvaardbaar niveau was gezakt, kon de brandweer inpakken en terug naar de kazerne.

Foto’s Nicky Gommers

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers