Brandweer bezoekt vijf scholen

Brandweer bezoekt vijf scholen

,,We hebben leuke reacties gehad en iedereen was enthousiast.” Zo kijken bevelvoerder Edgar van Wijk en de vrijwilligers die eraan meededen terug op de vrijdag door de brandweer verzorgde doe-dag op vijf basisscholen.

Dit programma werd scholen aangeboden als een van de activiteiten in het kader van de viering van het honderdjarig bestaan van de Vereniging Vrijwillige Brandweer van Soest. Van de achttien scholen die ervoor in aanmerking kwamen, kregen er vijf bezoek van de brandweer. Zij hadden als eerste gereageerd op het aanbod van de brandweer.

Voor de leerlingen van groep 8 van de basisscholen was de presentatie door de brandweer een verrassende afsluiting van de laatste schooldag van de week. Er kwamen twee brandweerauto’s met bemanning naar de school. Die werden ingezet voor enkele activiteiten, waarvan een hoogtepunt voor de schooljeugd was het zelf de spuit hanteren om een obstakel omver te spuiten.

Omdat het doel van de doe dag ook was om de betrokkenheid van de kinderen te vergroten door hen kennis te laten maken met het werk van de brandweer, kregen ze uitvoerig uitleg over wat allemaal tot het takenpakket van de brandweer gerekend wordt. Ook welke wagens en welk materiaal bij de verschillende hulpverleningen ingezet kunnen worden passeerden de revue. Ze mochten een kijkje nemen in de auto’s, voelen hoe het is om met een helm op te lopen of hoe zwaar redgereedschap is.

Het was volgens bevelvoerder Edgar van Wijk een geslaagde dag, al kon maar een beperkt aantal scholen bezocht worden. ,,Alle achttien scholen bezoeken gaat niet,” zegt hij. ,,We doen dit met vrijwilligers en we kunnen niet van hen verlangen dat ze hiervoor drie dagen vrij nemen van hun werk.”

Elk bezoek aan een school werd besloten met het maken van een groepsfoto als herinnering van de brandweer doe dag.

© Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers