Bermbrandje door onkruid wegbranden

Bermbrandje door onkruid wegbranden

Het is de laatste tijd wel raak voor het brandweerkorps van Soesterberg. Ook donderdagavond moesten de vrijwilligers op pad na de melding van een buitenbrand aan de Stemerdingweg. Daar was men bezig met het wegbranden van onkruid rond een bedrijfsgebouw. Het onvoorziene gevolg was echter dat ook de bermbegroeiing vlam vatte. Een brandweerman die onderweg was, ontdekte op de Amersfoortsestraat de rookontwikkeling. Hij ging op onderzoek en zag dat een aantal mensen bezig was een bermbrandje te blussen. Om er zeker van te zijn dat het niet uit de hand zou lopen, vond hij het raadzaam om zijn collega’s te laten waarschuwen.

Bij aankomst van de brandweer waren de vlammen nagenoeg uit.  De warmtebeeldcamera gaf op enkele plekken nog wel een verhoogde temperatuur aan, reden voor de brandweer om de klus afdoende af te maken door met behulp van een straal de omgeving nat te maken en zo te voorkomen dat het vuur zou blijven smeulen.

De brandweer heeft de veroorzakers ten slotte gewezen op de risico’s van het gebruik van een onkruidbrander. Ze waren namelijk ook langs de gevelbeplating bezig die aan de onderzijde open was. Als er wind was geweest, zou het niet denkbeeldig zijn geweest dat het vuur de isolatie achter de gevelbeplating zou hebben bereikt. De gevolgen zouden dan veel ernstiger zijn geweest dan de oppervlakte die nu verloren is gegaan.

foto’s Bert de Groot

 © Copyright Jan van Steendelaar ~ Eempers