Aspirant manschappen trainen in Kleefse Waard

Op een vrijdag en zaterdag in april was het de beurt aan aspirant manschappen van Soest, Soesterberg en enkele naburige korpsen om realistisch te gaan oefenen in het trainingscentrum te Kleefse Waard. Dit oefencentrum is ingericht om op veilige wijze de aanstormend manschappen bekend te maken met verscheidene onderdelen van de brandbestrijding. Denk hierbij aan hittegewenning, signalering van het brandverloop aan de hand van het RSTV model, blussing en verscheidene brandfenomenen. Twee dagen lang werden de aspirant manschappen onder leiding van instructeurs getraind in deze facetten en werden realistische scenario’s geoefend. Deze dagen, een belangrijke stap naar het examen voor de brandbestrijding en uiteindelijk werkelijke inzetten, werden door de deelnemers als leerzaam en leuk beoordeeld. Hieronder een sfeerimpressie.

Woont/werkt u in Soest of Soesterberg en bent u door het zien van de beelden enthousiast geworden of kent u iemand die hierin geïnteresseerd zou zijn? Wij zoeken vrijwilligers! Klik hier en stuur ons een bericht.

Duiding

00.03 – 00.56: Een demonstratie in een ´flashovercontainer´, waarbij een rollover wordt gesimuleerd. De rook bevat onverbrande gassen die plotseling explosief tot ontbranding kunnen komen.
00.57 – 01.04: Het ademluchtmasker wordt opgedaan. Dit masker wordt in combinatie met de ademluchtfles op de rug gebruikt. Door dit gesloten systeem kan veilig worden gewerkt in de rook.
01.04 – 01.23: De straalpijp wordt ingesteld. Ruwweg zijn er op de straalpijp twee instelbare standen: het debiet en de kegelhoek. Welke stand op welk moment gebruikt wordt is afhankelijk van de aangetroffen situatie.
01.24 – 01.41: Hier wordt een warme deurprocedure uitgevoerd. Deze deurprocedure is om veilig een gebouw binnen te kunnen treden, waarbij het vermoeden is dat binnentreding een gevaar kan vormen. Allereerst zit de persoon zonder straalpijp zo dat hij altijd onder dekking van de deur is. Degene met de straalpijp zit in de deuropening om het incident te kunnen bestrijden. Allereerst geeft hij met de deur nog dicht twee stoten water aan iedere kant van de deur. Dit is om een koudebrug te creëren. Hierna gaat de deur open en wordt er nog een stoot water naar binnen gedaan, wordt er vlug de situatie binnen bekeken en wordt de deur weer dichtgedaan. Mocht er in deze tijdspanne plotseling een explosieve ontbranding optreden door toetreding van zuurstof door het openen van de deur, is er door de koudebrug en de stoot (koud) water voldoende veiligheidsmaatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen. Na het sluiten van de deur kan er een plan gemaakt worden (betreden of niet betreden, wat is er waargenomen?) waarna de manschappen na herhaling van de deurprocedure het pand veilig kunnen betreden.
01.42 – 01.52: Training in het gebruik van kleine blusmiddelen
01.53 – 02.01: Bevestigen van het opzetstuk waarmee water uit een ondergrondse brandkraan wordt gehaald om de watertoevoer te waarborgen.
02.01 – 02.14: De manschappen hadden waarschijnlijk zojuist een ‘slachtoffer’ uit het pand gehaald en maken zich weer gereed om het pand binnen te gaan. Voor het binnentreden wordt de straalpijp getest en ingesteld op het juiste debiet en kegelhoek.
02.15 – 02.17: de collega’s controleren elkaars uitrusting en aansluitingen. Dit wordt altijd gedaan voordat er een pand wordt binnengegaan.
02.17 – 02.37: een koude deurprocedure. De manschappen hebben na een aantal checks geen indicatie dat er een onveilige situatie zich achter de deur bevind. In dat geval hoeft natuurlijk geen water gebruikt te worden om eventuele waterschade te voorkomen. Het ‘slachtoffer’ is snel gevonden.
02.38 – 03.25: een incident waarbij de rode lagedrukslangen worden gebruikt. Lagedruk geeft meer water af dan de veelvuldig gebruikte zwarte hogedrukslangen, maar duurt langer om op te bouwen. Afhankelijk van het incident wordt gekozen voor één van de twee slangtypes. Zo zal bij een redding, waarbij snelheid essentieel is, voor hogedruk worden gekozen terwijl bij een grote brand voor lage druk wordt gekozen. De aspiranten worden uiteraard in beide getraind.

Met dank aan de instructeurs, de gastheren van Kleefse Waard en de maker van het filmpje. Met onze excuses voor de muziekkeuze.